Resum: |
|
Aquesta conferenciant ens parla, amb un toc d'humor i amb anècdotes viscudes per les dones tecnòlogues i inventores, el talent que aquestes han desenvolupat, sense fer soroll però amb molta insistència, i que, malauradament, no en som coneixedors perquè no se n'ha fet divulgació.
Abans d'entrar de ple en el tema, clarifica els conceptes: mentre que la Ciència explica el món que tenim al davant, la Tecnologia provoca canvis, inventa.
També explica com el desenvolupament de la Ciència i la Tecnologia ha estat complicat per tots, tant pels homes com per les dones, però molt més per les dones que han tingut molts obstacles a salvar.
Tota la informació que aporta és fruit de la iniciativa “L'enginy (in)visible†que neix arran d'una recerca sobre les pioneres de la UPC (dones titulades abans de 1980).
Aquesta (in)visibilitat es va mesurar en termes d'entrades a google. Els resultats mostren que davant d'entrades "milionà ries" per a homes, les dones que s'han dedicat a la Ciència i la Tecnologia amb prou feines arriben a mig milió, la qual cosa és una evidència que les seves fites són menys destacades i molt menys reconegudes per la societat.
Tot això comporta una manca de models i referents que, inevitablement, han portat a moltes generacions a pensar que la tecnologia i/o l'enginyeria no és "cosa de dones", i pensem que és un dels factors més importants de la manca de vocacions de les noies vers els estudis tecnològics (Cicles formatius, titulacions università ries...). En canvi, ens estem trobant que, des de sempre, les dones han estat vinculades als desenvolupaments tecnològics (amb patents assignades a homes o que no han arribat a la societat com "propietat de dones") o a desenvolupaments matemà tics (dones programadores i calculadores, com les que surten a la pel·lícula "Figures ocultes").
A partir d'aquestes puntualitzacions es donen detalls sobre:
Pioneres-inventores rellevants:
- Maria de Judea, alquimista del S. III. Descobreix la destil·lació, la filtració, la dissolució i la calcinació. El “bany Maria†és el primer bany isotèrmic de la Història.
- Hipà tia d'Alexandria (380-415), primera astrònoma i matemà tica de la Història.
- Hildegard de Bingen (S. XI-XII), compositora musical, metge, farmacèutica i abadessa.
- Josephine Cochrane (1886), inventa el rentavaixelles.
- Mary Anderson (1866-1953), L'any 1903 inventa el neteja parabrises.
- Beulah Lousi Henry (1887-1073), va dur a terme 110 invents i va registrar 49 patents, la darrera amb 83 anys.
- Hedy Lamar (1914-2000), inventa el GPS, el WIFI, el BLUETOOTH. A més, era actriu.
- Stephanie Kwolek (1923-2014), l'any 1965 inventa el Kevlar, la fibra base de les armilles antipartícules.
- Margaret Knigth (1838-1914), inventa les bosses de paper i dissenya la mà quina per fer-les.
Dones i universitat:
A partir del S. XI es creen universitats a Europa, conegudes com a escoles catedralícies.
És al segle XIII (1253) que es creen les primeres universitats a Espanya: Salamanca (1218), Valladolid (1241).
No és fins el S. XVIII que es funda la universitat de Cervera (Lleida, 1718).
El S.XVIII Juliana Morell (Barcelona 1594- Avinyó 1631) va voler estudiar a la universitat però a Espanya no la van voler i la família va marxar a França per tal que pogués accedir a estudis superiors. Va poder fer-ho a la universitat de Lió.
Finalment, al segle XIX les dones comencen a entrar a les nostres universitats:
- MઠElena Maseras Ribera ho va fer el 1872. Això si, vestida d'home i tenint reservat seient a la darrera fila.
- Dolors Aleu Riera, el 1873 i Martina Castells Vallespí el 1875. Ella havia d'entrar la darrera i sortir la primera i va acabar els estudis amb guardaespatlles.
Totes tres van estudiar Medecina.
En el real Decret de 16 de març de 1882 es dicta que la universitat està vetada a les dones per tal que, en acabar els estudis, no facin competència als homes.
En el Real Decret de d'11 de juny de 1888 s'inclou una moratòria segons la qual les dones poden estudiar si prèviament es comprometen a no treballar.
En tot el S.XIX sols estudien 19 dones, totes elles medecina.
La normalitat arriba l'any 1910 en que les dones obtenen l'accés lliure a les nostres universitats. A Cambridge va arribar el 1847, després que ho fes a Zurich.
Poc a poc la universitat passa de ser per als fills de les elits a ser per a les masses. El 1970 hi arriben els fills i filles del baby-boom.
Fruit de la manca d'accés als estudis i de la mentalitat dels temps, les dones també són invisibles en els premis Nobel. Sols hi ha hagut 3 premiades en solitari i 14 ex aequo amb homes.
Pioneres de la Enginyeria:
- Pilar Careaga Basabé (1908-1993), va ser la primera titulada en Enginyeria industrial i també la primera dona maquinista de tren. Va ser alcaldessa de Bilbao.
- Isabel de Portugal Trabal (1942-2014), titulada por la Universitat Tècnica de Catalunya (UPC). Era filla enginyer.
Les pioneres van ser-ho sense referents, sense models i per això van ser invisibles i el seu talent, ocult. És molt i molt difícil que sense models hi hagi vocacions.
Avui en dia, el 37% d'alumnes d'enginyeria són dones, tan a Catalunya com a la resta del món. En canvi en d'altres estudis les dones assoleixen el 68%. Pel que fa al professorat, les dades són molt similars.
Per concloure: més enllà de rescatar dones ocultes, el que cal és:
- Captar l'atenció de les generacions futures.
- Ajudar a captar talent femení.
- Promoure la reducció del “GAP†en TECH-TIC.
|