AEUM | Noticies

Noticies

01/09/2011

Aules d’Extensió Universitària, per no deixar d’aprendre mai

Descarregar Arxiu

Amb un objectiu tan simple, i tan complicat alhora, com és el d’ampliar el coneixement del món que ens envolta, l’Aula d’Extensió Universitària del Masnou (AEUM) reuneix actualment un grup de més de 60 persones associades, disposades, a més, a contribuir a la dinamització cultural del municipi.

Sota l’empara de la Universitat Pompeu Fabra –institució que vetlla per la qualitat de la iniciativa–, integrada a l’Agrupació d’Aules de Formació Permanent per a la Gent Gran de Catalunya (AFOPA) i amb el suport de l’Ajuntament, l’AEUM organitza una sèrie de conferències –de moment, per a aquesta temporada ja n’han previst mitja dotzena– amb professorat universitari o especialistes de reconegut prestigi sobre temes diversos que ajuden a aprofundir en el coneixement de la realitat des del punt de vista humanístic,social o científic; i sempre d’una manera assequible per a tothom. Després de cada exposició, les persones assistents poden intervenir en el debat o col•loqui sobre el tema tractat. Des de l’entitat s’insisteix que per assistir-hi no cal tenir cap titulació o formació específica, sinó moltes ganes d’ampliar coneixements i d’entendre la cultura com un valor a compartir. En paraules del president, Carles de la Torre, “com el seu nom indica, es tracta d’una extensió, un acostament, de la universitat cap a la ciutadania”.

A més de xerrades, l’entitat organitza altres activitats, com ara sortides culturals o seminaris sobre matèries sempre en coherència amb la línia establerta per la programació de les conferències. L’experiència de les Aules d’Extensió Universitàries es va iniciar a Catalunya a començament dels anys vuitanta, i s’han anat estenent per nombroses localitats de les quatre províncies.

La del Masnou va iniciar la seva trajectòria trajectòria al juny del 2010, tutelada per la llavors regidoria d’Educació, amb un conjunt de conferències. Durant el 2011, van tornar a organitzar diverses xerrades, sempre amb una resposta molt satisfactòria per part de la ciutadania masnovina. Tot i que el suport de l’Ajuntament continua existint, ara el grup ja s’ha constituït com a entitat sense ànim de lucre, que pot fer front a les xerrades gràcies a la quota anual que paguen les persones associades.

El proper 20 de setembre, amb la xerrada Mozart, el naixement d’un geni, a càrrec del músic Joan Vives, s’inaugura el curs 2011-2012, en el decurs d’una jornada que vol ser especial, per la qual cosa la xerrada serà oberta a la població en general i es repartiran els carnets als socis i sòcies. Les altres xerrades previstes són Maçoneria. El fenomen iniciàtic en la història, a càrrec de l’historiador Pere Sánchez (4 d’octubre); De la família a les famílies, impartida pel professor universitari Jordi Collet; Els nombres de la nostra vida, a càrrec del matemàtic Claudi Alsina (8 de novembre), i Les emocions i l’estrès, impartida per Jessica Ruiz-Medina (22 de novembre). Encara està per concretar la intervenció d’Antoni Comín, amb el títol És possible una alternativa al capitalisme? Per assistir a les xerrades cal estar associat, i totes les sessions es faran a la Biblioteca Joan Coromines.

Entrevista a: Carles de la Torre (President de l'Aula)
Com ha viscut els inicis d’aquesta entitat?
-L’AEUM neix del desig d’un grup de persones del poble amb moltes ganes de fer coses per al Masnou. I hem aconseguit fer una cosa molt gran. No teníem una entitat que oferís conferències de catedràtics i professors universitaris,i això és un recurs, un privilegi que cal aprofitar.
Com resumiria els principals atractius de l’oferta?
-Hi ha molta gent que es fa gran i no per això vol deixar d’aprendre. Al contrari. Tenim moltes ganes de saber i d’aprendre, i de fer-ho de fonts tan autoritzades com els conferenciants que tenim. A més, el contingut és molt divers, i per això pot interessar a molta gent molt diferent.
El nivell de les xerrades, pot espantar algú?
-En absolut. No hi ha exàmens, ni títols... L’únic document que cal és el carnet de soci. L’entitat és una extensió de la universitat cap al poble. Els professors sempre fan les exposicions en un llenguatge planer i accessible per a tothom. I qui tingui dubtes, els pot aclarir al final, en el torn de preguntes.
A què aspira l’AEUM?
-Ens agradaria poder arribar a fer una xerrada per setmana, però per això cal més socis, perquè la quota és gairebé simbòlica, 35 euros l'any. A un poble com el Masnou seria possible arribar als 200 socis. Aquesta seria la primera fita: superar els 200 socis.