AEUM | Conferencies

Manel Puig Domingo

Data:   03/04/2018
    Director Institut de Recerca Germans Tries i Pujol
Títol:   El Campus de Can Ruti: Una oportunitat per la ciència
Resum:   El Dr. Manel Puig explica la importància de la recerca en Medecina i ho fa des de l’experiència i plena dedicació a l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP).

Can Ruti és un centre hospitalari i universitari. Es va inaugurar l’any 1983 i ara compta amb diversos centres de recerca : Institut Guttmann, Institut Català d’Oncologia, I G T P , Institut Josep Carreres (leucèmia)...
Hi treballen unes 4000 persones i 600 fan recerca en uns 50 equips.
Es fa un esforç humà i material enorme per fer més i millor investigació.

Què és investigar?
És contestar preguntes que encara no tenen resposta . El metge, l’investigador, es fa preguntes i comença a indagar.
Es tracta de resoldre problemes que encara no tenen solució .
És buscar medicaments nous, teràpies efectives, més bons diagnòstics...
És inventar màquines per facilitar la praxis mèdica (enginyeria mèdica)
És fabricar noves eines
És provar, provar i fer-se preguntes
La investigació, ara, ja no és en solitari. És treball en equip. La recerca es construeix amb moltes persones que investiguen parts d’una realitat i s’uneixen per saber la totalitat. La realitat és complexa i cal molt de temps. Tot ha de ser demostrable, contrastat, experimentat i d’una manera universal amb altres centres de recerca mundials. La investigació no té fronteres.

Què és necessita per fer recerca ?
Un bon motiu, bones idees, un bon equip, mitjans tècnics (aparells, espai, temps...), finançament, temps per treballar, molta il·lusió i ganes.

Què són les òmiques?
Són les múltiples plataformes tecnològiques que donen un suport imprescindible als investigadors i que requereixen experts en la seva utilització. Són: genòmica, biobanc, proteòmica, metabolòmica, bioimatge, microscòpia, criobiologia, citometria.
El procés científic es fa en grans àrees de recerca (càncer, neurociència, cardiologia, infeccions, metabolisme...).

Treballs liderats a l’Institut Germans Trias i Pujol:
Vacuna de la tuberculosi, avenços en la eradicació del SIDA, vacuna per prevenir la diabetis infantil, regeneració del cor infartat, càncer de pulmó, digestiu i leucèmia, tractament ictus.

Necessitat, motius, condicions, finançament de la recerca i la situació actual a Catalunya
La nostra societat hauria d’estar basada en el coneixement.
Si no es fa recerca, s’ha de comprar i és molt més car. Si se’n fa no cal comprar i llavors es pot vendre.
Actualment tot depèn de la investigació i reverteix en la millora de la salut dels ciutadans i també crea riquesa ja que darrera hi ha enginyeries, bioquímics, farmàcia...
Cal utilitzar tot el potencial humà i econòmic possible. La recerca és molt exigent i representa molt esforç personal i d’equip.
L’Estat hauria d’invertir i no ho fa. Diu que econòmicament estem a un nivell del 2000 i que és un “drama” la fugida d’investigadors.
Catalunya té un sistema sanitari que és un dels millors del món i és líder en recerca bioquímica de l’Estat Espanyol i si fos un país seria capdavanter en investigació. Ara, a Can Ruti, compten amb els ajuts de fons europeus i d’empreses com La Caixa i altres, Marató TV3...i aportacions de l’associació “Amics de can Ruti”.

Al llarg de la xerrada traspua entusiasme per la seva feina i diu que, als investigadors, els hi fascina la recerca i els “torna bojos”.

Defensa la recerca mèdica ja que suposa un bé per a la persona individualment i per a la societat en general en una millor qualitat de vida i també per a l’economia del país. Caldria més reconeixement i ajuts institucionals per a la recerca i la tasca dels investigadors.

Fa esment de la Plataforma de Filantropia Social que és “Amics de Can Ruti”, on tothom hi pot ajudar amb temps, recursos, diners. Per obtenir informació s’hi pot accedir a través de: amicsdecanruti.org

Web:  
Podcast:  


Registres 0 a 1 de 1